Teamcoaching
“Teamwork begins by building trust. And the only way to do that is to overcome our need for invulnerability.” - Patrick Lencioni

Als teams nog met oud zeer kampen, er weinig vertrouwen en kwetsbaarheid is, dan is teamcoaching een goede keuze. Dat zijn intensieve maatwerk programma’s waarin teamleden de verbinding met elkaar opnieuw gaan maken, en samen gaan bouwen aan hun visie, betrokkenheid, afspraken, eigenaarschap, en vertrouwen.

Projecties

Ten opzichte van de spreeuwen hebben wij de gave om ons bewust te zijn van de vele gedachten, gevoelens, en emoties die continu bij ons zijn. Juist dat maakt dat er bij ons nog wat meer nodig is voor een goede samenwerking in een team. Want als we even niet opletten dan projecteren we er op los: ‘ik voel me naar, en dat is jouw schuld’; ‘Ik kom iets te kort, en dus zijn anderen die daar om vragen en het krijgen maar aanstellers (en degenen die het geven zijn verkeerd bezig)’; ‘Ik ben gaan geloven dat ik de moeite waard ben omdat ik zo verschrikkelijk hard/ goed werk, en dus is iemand die dat niet doet maar een luilak/ loser’.

Projecties
Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

De grootste uitdaging in een team is dus het creëren van onderling vertrouwen. Vertrouwen in elkaars kunde, en vooral in elkaars intenties. ‘Gaan we voor hetzelfde?’; ‘Is het team belang groter dan het eigen belang?’. Dat soort vertrouwen vereist kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid over de eigen fouten, over de eigen twijfels, of simpelweg over gedachten en gevoelens die spannend zijn om te delen. Want dan gaan mensen elkaar weer als mens zien en ontstaat er verbinding vanuit gelijkwaardigheid, ongeacht de verschillen in rollen en ervaring.

Vertrouwen

Daar waar het ego nog een grote rol speelt, is vertrouwen nog ver weg. Dan zien we onverschilligheid, muurtjes, status, angst, en meer van dat. En hier zit de crux. Vertrouwen kun je namelijk ieder moment geven door jezelf al veilig te verklaren (en je ego op te geven); dan hoeft een ander niet eerst de veiligheid te bieden als ie dat door zijn eigen projecties nog niet kan.

Drama

Is het (zelf)vertrouwen nog heel broos, dan ligt het dramadriehoek op de loer. Daarin is iedere betrokkene onbewust steeds bezig met de boodschappen: ‘Ik ben niet ok’, ‘jij bent niet ok’, en ‘zie mij eens ok zijn’. Eigen verantwoordelijkheid wordt niet genomen en gegund. Deze teams zijn dus extra gebaat om te gaan communiceren vanuit eigen behoeften (geweldloos communiceren). Kwetsbaarheid in plaats van hardheid. Verbindende feedback in plaats van projectie.

Dramadriehoek
Teamcoaching - Sugato | Coaching, Teamontwikkeling & Management Development
Secured By miniOrange